Как стартъпът "Бивайн" дигитализира лозарството
Технологичното решение на българската компания подпомага производството на грозде и вино и спестява разходи
Промените в климата поставят земеделците пред куп предизвикателства. Новите технологии улесняват адаптацията и такъв е продуктът на технологичния стартъп "Бивайн", основан от двамата приятели Николай Сапунджиев и Благой Анастасов. Чрез изграден от тях алгоритъм и софтуер с изкуствен интелект за обработване на данни и модели заедно с метеорологични измерватели те могат да дадат жива картина за състоянието на лозови масиви, така че да спестят ненужни разходи и да оптимизират отглеждането на гроздето.
Идеята за "Бивайн" се ражда през 2019 г., но реалното ? начало като бизнес е през 2021 г. От тогава до сега комбинираната услуга от софтуерно решение и метеорологични станции със сензори на "Метеобот" се използва за наблюдението на над 4 хил. дка лозя в страната.
Източник: Капитал