Българинът, който създаде биопрепарат на Бъдещето
В поредната история ви разказваме за българина, който промени представата за въпроса "Кое е първо: яйцето или кокошката?" - инж. Емил Велков. Той създаде уникален биопрепарат от ново поколение - постбиотикът "Bibiotic". И така - кое е първо: причината или следствието? Началото или краят? Кое е по-важно: бактерията или метаболитите ??
Връщаме инж. Емил Велков в миналото, за да стигнем и до бъдещето. Какви са най-важните уроци от детството му и как всъщност се насочва към иновативните технологии. Като ученик, много обича математиката. Бидейки точна наука, тя обяснява логически всичко, което го вълнува.
Мечтае да изобрети нещо уникално от дете. Нещо, което да предпази хората от болести и да ги направи по-здрави и дълго живеещи.
"Винаги съм смятал, че здравето е най-ценното нещо в живота на човека. Смятам, че до голяма степен мечтата ми се осъществи с появяването на иновативния ни продукт "Bibiotic" - биопродуктът на Бъдещето...
"Производството на млечни продукти е биотехнологичен процес, в който с помощта на различни млечнокисели бактерии се произвеждат различните млечни продукти. Процесът е колкото предсказуем, толкова и капризен. Капризен, защото бактериите, точно като хората, са много капризни. Ако нещо не им харесва, спират да работят и съответния млечен продукт не се получава с желаното качество. И това е истинското предизвикателство. Да се научиш да създаваш на съответните бактерии подходящи условия за развитието им, да ги разбираш, да ги чувстваш, ако щете, дори да комуникираш с тях. И се влюбих в технологиите за преработка на мляко. И в тези невидими с просто око живи същества, от които не само в млекопреработването, но и в природата зависи почти всичко", споделя иноваторът.
С късмет, смелост и амбиция създава биопредприятието AUTOBIOTIC.
"Най-вече амбиция. Лента не сме рязали, защото изграждахме биопредприятието поетапно, а и не съм фен на символизма. Но не това е най-важното. По-важното е да се построи и заработи правилно, отчитайки всички специфични биотехнологични аспекти и нюанси. Денят не помня, но предприятието заработи някъде през есента на 2012 г."
Източник: business.dir